Vállalkozók segítségével ott leszünk a bajnokság rajtjánál

2018-07-11

Rengeteg megválaszolatlan kérdés terjengett a Székelyudvarhelyi FC 3. ligás együttese körül az elmúlt időszakban. A harmadosztályos labdarúgó-bajnokságban a nagyszerű tavaszi menetelés ellenére is kérdéses volt a gárda jövője. Berkeczi Attila klubelnök oszlatta el a ködöt, bejelentvén, Udvarhely nem marad csapat nélkül a 3. Liga 2018–2019-es szezonjában sem.

szfc pascani 1

Puskás Ferenc örök érvényű mondatát kell idéznünk, azaz „Kis pénz – kis foci, nagy pénz – nagy foci”. Ez jellemezte a Székelyudvarhelyi FC szereplését is a 3. Liga elmúlt idényeiben. A csapat mindig kis költségvetéssel és az ehhez igazított kerettel futott neki az adott szezonnak, ám az őszi teljesítmény rendre jócskán elmaradt az elvárttól. A téli szünetben a csapat vezetősége növelve a költségvetést, felfrissítette a keretet, az új érkezőknek köszönhetően tavasszal mindig sokkal jobban játszott a csapat. Ez így volt a május végén véget ért szezonban is: míg ősszel 9, addig tavasszal 24 pontot gyűjtött a csapat, a bajnokság 11. helyén végzett (48 ponttal a negyedik helyen zárt volna).

bar_6161_or

Berkeczi Attila elnök elmondta, az elmúlt időszakban sokat ülésezett a csapat vezetőtanácsa, hogy megvitassa a hogyantovábbot. Az elmúlt évhez képest idén közel ötvenezer lejjel kevesebb támogatást kapott a várostól az SZFC, és mivel a versenyképes felnőtt csapat működtetéséhez sok kiadás jár, kérdésessé vált a folytatás. „Egy jó harmadosztályos együttes a város érdeke is. Az lenne az egészséges, ha a városvezetőség fele annyira akarja a csapatot, mint mi. Sajnos a játékosaink zöme egyelőre idegenekből tevődik össze, ez pedig csak növeli a költségeket. Félamatőrként nem lehet focizni, mivel az nem életképes. Ezt minden ősszel megtapasztaltuk. A 3. Liga sokkal magasabb szintet képvisel, mint a megyei vagy a körzeti bajnokság. Mindenki mondja, hogy ha összeszedjük a környékről a jó játékosokat, lehetne egy jó csapatunk a harmadosztályban. Ez nem így van. Kipróbáltuk, hoztunk a környékről labdarúgókat, de nem bírták az edzések és a mérkőzések ritmusát. A megyeiből lehetne hozni 3–4 játékost a csapathoz, ám velük is inkább a cserepadot tudnánk feltölteni.” – mondta Berkeczi.

szfc darabani 4

Ahhoz, hogy a tavaszi SZFC-hez hasonlóan eredményes csapata legyen a városnak, nagyjából 600 000 lejes költségvetésre van szükség. Ennyit pedig a város pályázati támogatása mellett nagyon nehéz a szponzorok segítségével összeszedni. Emiatt sokáig kérdéses volt a csapat indulása a harmadosztályban, ám egy új támogatónak köszönhetően kijelenthetjük, nem csak benevez, hanem ott is lesz a 3. Liga rajtjánál az SZFC – tudtuk meg az elnöktől.

„Az, hogy ott leszünk a harmadosztályban, mindenkinek jó. A városnak és a szurkolóknak, hiszen megmarad a csapat, továbbá az utánpótlásunkban szereplő gyerekeinknek is, hiszen bízhatnak abban, hogy pár éven belül tagjai lehetnek a felnőtt keretnek. De ezt csak úgy lehet csinálni, ha költségvetésileg biztos lábakon áll az egész, azaz a káposzta is megmarad és a kecske is jól lakik. A következő szezont nem akarom úgy elkezdeni, hogy nem tudom, miként fejezzük be. Pillanatnyilag nincs olyan helybéli játékosokból álló keretünk, amellyel meg tudnánk állni a helyünket, és ne a kiesés elkerüléséért harcolnánk. Így ismét máshonnan kell hozzunk labdarúgókat” – tette hozzá Berkeczi.

A csapatnál továbbra is az utánpótlás-nevelésen van a hangsúly, pár éves cél az, hogy az U17-es és az U19-es bajnokságokba benevezett együttesek tagjai alkossák majd a felnőtt gárda gerincét.

szfc-galati-pa-10_or

Az elmúlt hetekben felvetődött az is, hogy az ősszel rajtoló szezonban nem lesz felnőtt együttese az SZFC-nek (sem a 3. Ligában, sem a megyeiben), így legalább két év esett volna ki addig, amíg ismét megcélozhatóvá vált volna számára a harmadosztály. „A gyereknevelés továbbra is jól működik, látja a város, a környék is, hogy országos szinten is az élmezőnyhöz tartozunk. A nyári szünetben kilenc játékosunk, hat 2003-as és három 2002-es korosztályú labdarúgónk csatlakozik a csíkszeredai akadémiához” – zárta a beszélgetést az SZFC elnöke.

meszaros alpar 1

A télen érkezett Mészáros Alpár marad az SZFC edzője, aki kitartott a csapat mellett, annak ellenére, hogy Kolozsváron több ajánlatot is kapott. „A napokban közel voltam ahhoz, hogy feladom, tovább nem reménykedek az SZFC megmaradásában. Ám Berkeczi Attila elnököt vitte előre a szíve, és ismét megmentette a csapatot. Most az a fontos, hogy egy olyan fiatal keretet állítsunk össze, amely a tavaszihoz hasonló jó eredményeket fog elérni. Pár játékos már elment, így helyükbe újakat kell hozni. Én nagyon örülök a folytatásnak, mivel nagyon megszerettem Székelyudvarhelyt” – nyilatkozta Mészáros Alpár.

 

Megosztás

Hónap Játékosa

Player of the Month

Archívum

2018. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Támogatók